Tijdlijn Schoonheidsidealen – vroeger en nu

Standaard

Vandaag de dag, 3 januari 2013 lijkt schoonheid en beauty steeds belangrijker te worden. Maar is dat ook zo?
Het leek mij erg interessant om me hier eens in te verdiepen.
Laten we terug gaan naar onze vóór-vóór-vóór vaderen en ‘moederen’ en naar de rest van de wereld!

Schoonheidsidealen kunnen in verschillende culturen, en in verschillende historische perioden, flink uiteenlopen. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Denk bijvoorbeeld aan Afrikaanse landen en de Mursi stam waar vrouwen en mannen gaten in hun lip en oren hebben waar schijven van klei in hangen, zo groot als een random bord waar wij van eten! Dit zijn sieraden en worden als schoonheid gezien.

Of denk aan de Longneck vrouwen in Thailand. Deze dames heb ik tijdens mij rondreis door Thailand met eigen ogen mogen bewonderen. Fascinerend, maar toch ook een beetje eng! Vanaf hun 5e levensjaar krijgen de meisjes 5 ringen om hun nek. Naarmate de vrouwen ouder worden krijgen ze telkens een nieuwe ring. Het lijkt alsof de nek als het ware wordt uitgerekt. Dit is niet zo. Hun schouders worden naar beneden gebracht.

Nog een ander opvallend schoonheidsideaal op deze aardkloot zijn de kleine Chinese ‘Lotus voetjes’.
Dit is tot stand gekomen omdat bij Chinese mannen een “schoonheidsideaal” had postgevat dat kleine voeten heel “sexy” waren, vooral door de invloed die dat had op de (waggelende) manier van lopen. Deze vreemde gedachten van schoonheid is begonnen tijdens de Tang-dynastie (618- 907 na Chr.)
Omdat kleine voeten als  ”sexy” werden gezien, gingen ouders van jonge meisjes hun voeten inbinden zodat haar voeten niet groter zouden worden. Natuurlijk weten wij allemaal dat dit bar en bar slecht is! Wanneer een vrouw volgroeid was had zij soms voeten van 13 tot 15 cm! Hierdoor werd lopen haast onmogelijk.

Vroeger

Tijdlijn schoonheidsidealen

Prehistorie
Al eeuwen lang kennen we het menselijke ras. Een ras met twee geslachten. Mannen en vrouwen. Dit is altijd zo geweest.
Het is daarom niet vreemd dat ook toen de ene persoon aantrekkelijker was dan de ander. Toch hebben wetenschappers nog geen duidelijk beeld of dat er in deze periode van de mensheid ‘schoonheidsidealen’ bestonden. Wel zijn er in deze periode veel Venusfiguurtjes gevonden die vrouwen moeten voorstellen.

Venus_van_willendorf

Zoals jullie kunnen zien op dit plaatje wordt de vrouw stevig weergegeven. De beeldjes hebben allemaal flinke vormen, stevige heupen, flinke dijen en een boezem om jaloers op te zijn! …. Altans… ?! Wetenschappers denken dat deze beeldjes in die tijd als ideaal werden gehanteerd.

 

 

Grieks en Romeins – ongeveer 5e eeuw v. Chr.
In deze periode kwam een compleet ander beeld tot stand als men dacht aan schoonheid. Schoonheid was voor de Grieken een teken van goddelijkheid. Vrouwen werden meestal jeugdig en rond weergegeven. Daarbij hoorde een slanke taille, hoge borsten en gewelfde heupen. Dit beeld gaf een beeld weer van hun destijds voornaamste missie, namelijk ‘het moederschap’.
Denk hierbij aan het ‘witte vrouwelijke standbeeld’.

 

 

 

De middeleeuwen – (Bron: http://www.artikelwebsite.nl)
Cosmetica in de middeleeuwen
In de schoonheidsverzorging van de Middeleeuwen werd het dus een trend om de haarlijn kaal te plukken. Vanaf het voorhoofd tot midden bovenkant hoofd en bij de slapen tot net voor de oren werd het haar kaalgeplukt. De ogen moesten opvallen en om dat doel te versterken werden de haren aan de voorzijde bij de haargrens met saffraan lichtgeel gekleurd. Het uitrekken van de haren werd zelfs “ en plein public” gedaan. Zowel blonde als zwarte haren waren in de mode, rood niet, dit kwam pas weer tot Elisabeth de 1e hier weer de aanzet toe gaf.

Ook de wenkbrauwen moesten er aan geloven en werden weggeplukt tot een heel dun streepje of niets. Dit gaf een nog hogere heldere blik. Deze highbrow look werd geaccentueerd door de lippen en wangen met zacht roze tinten te kleuren. Groenten en fruit werden voor gezichtsmaskers gebruikt en gezichtscrèmes werden samengesteld uit boter, olie, was en geuren.

Note: Hoewel men in de middeleeuwen sterk met het uiterlijk bezig was, hadden vrouwen over het algemeen een zwaar leven

In de middeleeuwen moesten vrouwen in het westen er bleek en dun uit zien. Alleen hun buik mocht dik zijn. Dit was een teken van rijkdom. Overgewicht was in de zeventiende eeuw zowel bij mannen als vrouwen een teken van gezondheid en schoonheid. Ook cellulitis en dijen met putten en vetkwabjes waren helemaal ”hot”! (Goh, hadden we maar in die tijd geleefd denk ik wel eens!)

 

 

 

 

 

 

 

Een hele tijd later (rond 1900) zagen we prachtige mode beelden. Hieronder een aantal foto’s uit de oude doos

def

Mode uit de straten van Londen en Parijs in 1900

Schoonheden en stijliconen van de jaren ’50

defgfd

Marilyn Monroe           Grace Kelly              Audrey Hepburn              Elizabeth Taylor

 

Stijliconen van ‘nu’ ?
Er zijn een hele hoop stijl iconen in de tijd van nu. Toch zie ik de volgende stijliconen anders dan bijvoorbeeld de wereld beroemde ‘Marilyn Monroe’.
Hieronder een aantal iconen waarvan ik denk dat zij in dit rijtje passen in de tijd van nu.

defgfdff

Kate Moss    Mary-Kate Olsen    Lady Gaga        Rihanna       Kim Kardashian          Emma Watson

 

Maar wat zijn de schoonheidsidealen in de tijd van nu? Blondines? Brunettes? Blanke huid? Getint?
In vergelijking met vroeger word de ideale vrouw tegenwoordig niet meer ‘dik’ genoemd. De ideale vrouw heeft natuurlijk een slanke taille, ronde borsten en een leuke bilpartij. Toch zie je deze schoonheidsidealen nog al eens veranderen. Roodharige dames zijn ook niet meer weg te denken en volle borsten zijn ook niet alles!
Een tijd geleden zagen we niets anders dan ”magere”  modellen op de catwalk en op de covers van modebladen. Gelukkig is dit een beetje ”niet meer van deze tijd”.
De ‘volslanke vrouw’ mag er zeker weer zijn!
Zo zie je maar weer dat de ‘volslanke vrouwen’ van vroeger weer helemaal terug komen! Een buikje kan dus gewoon!

11 gedachtes over “Tijdlijn Schoonheidsidealen – vroeger en nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s